Sunnere skoleboller

fullsizeoutput_2e82.jpeg

Alltid godt å kose seg litt ekstra på hyttetur, og hva er ikke da bedre enn å finne noe en kan kose seg med med god samvittighet i tillegg. Egentlig er ikke gjærbakst helt min store greie, men på hytta har jeg litt mer tid til det da deigen kan heve mens vi tar oss en fjelltur. Så her om dagen var det sunnere skoleboller som ble servert gode og varme etter fjellturen med varm kakao og spill. De gikk fort ned for å si det sånn, så verdt å prøve ut. 
Nå er det ikke sånn at vi bare spiser sunnere alternativer hele tiden, men greit å balansere litt. Og også da lettere å si ja til barna når de spør om å få noe.

Oppskrift sunnere skoleboller: (10-12 stk.)

  • 60 gram smør
  • 2 ss kesam
  • 3,5 dl melk
  • 1 pose tørrgjær
  • 8 dl speltmel
  • 2 dl havremel
  • 2 dl hvetemel (evt. brukt bare havremel eller bare hvetemel)
  • 3 ss sukrin (evt. vanlig sukker)
  • 1/2 ts salt
  • 1/2 ts kardemomme
  • 1 boks vaniljekrem
  • 1 egg til pensling
  • sukrinmelis/melis (en av delene, eller mix)
  • vann
  • kokosmasse

Slik gjør du:

Smelt smøret og tilsett melken. Rør inn gjæren. Skal være fingervarm. 
Ha det meste av melet i en bolle (spar noe), og rør inn sukrin, salt og kardemomme. Tilsett gradvis melkeblandingen og spe på med melet  til deigen blir jevn og smidig. Bruk gjerne en kjøkkenmaskin. 
La deigen heve på et lunt sted til dobbel størrelse. Ca. en time. 

Sett ovnen på 225 grader. 
Del  så deigen i passende biter og trill til boller. Jeg fikk 11 stykker. La etterheve under et kjøkkenhåndkle i ca. 30 minutter. 
Lag deretter en grop i hver bolle og fyll med vaniljekrem. Pensle med egg og stek midt i oven i ca. 13-15 minutter. Avkjøl på rist. 

Lag passe mengde melisglasur med melis og vann som du smører over skolebollene. Strø over kokosmasse.

Og nyyyyt:)