Høst ute og gode norske epler på butikken (eller i hagen for de som er så heldige å ha det), ja da er det ikke feil med en lun og god eplekake. Denne er en litt sunnere variant med noe grovt mel og litt mindre sukker og smør. Gjestene forsynte seg to ganger, så tenker det må være et godt tegn.
Den er selvfølgelig best servert varm rett fra ovnen sammen med krem, is eller vaniljekesam, men funker selvfølgelig temperert også.
Du trenger:
4 epler (3 store)
1 ss sukrin gold
1 ts kanel
3 egg
1 dl sukker
50 gram smør
2 dl melk
2 dl havregryn
2 dl sammalt speltmel
1 dl hvetemel
2 ts bakepulver
Mandler til topping
Slik gjør du:
Skrell og kutt eplene i tynne båter. Legg de i en pose sammen med sukrin gold og kanel.
Pisk egg og sukker til eggedosis.
Smelt smøret på svak varme og ha i melken når smøret er smeltet.
Mål opp melsortene (her kan du bytte om på mengden om du for eksempel ønsker mer hvetemel og mindre havregryn) og bakepulveret.
Band melblandingen og melkeblandingen sammen med eggedosisen ti, en tykk røre.
Hell røren i en smurt rund kakeform, fordel eplebitene over og strø litt hakkede mandler over.
Stek midt i ovnen på 175 grader i 45 minutter.
Nyt kaken lun med is, krem eller vaniljekesam:)
Håper den faller i smak:)
-Hege-