Hvordan få mer grønnsaker inn i hverdagen?

IMG_0436.jpg

Det er ingen hemmelighet at de fleste av oss spiser for lite frukt og grønnsaker, selvom vi alle vet at vi har veldig godt av å spise det. Ved å spise rikelig med grønnsaker, frukt og bær, får du i deg vitaminer, mineraler, fiber og flere viktige energigivende næringsstoffer.
Som de fleste av oss har hørt, så anbefales det å spise “5 om dagen”, som tilsvarer 500 gram grønnsaker, frukt og bær, der halvparten av inntaket bør være grønnsaker.

Grønnsaker inneholder nesten ikke kalorier, det gir metthetsfølelse, og det bør være hovedkilden til karbohydrater dersom man ønsker ned i vekt. Disse gode næringsstoffene bidrar også til at humøret og energinivået holdes oppe, noe vi selvfølgelig ønsker, spesielt nå i denne mørke tida.

I tillegg til at et rikelig inntak av grønnsaker er gunstig for vektnedgang, kan det bidra til å redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer, og flere vanlige kreftformer.

Hva bør du tenke på:

  • La grønnsaker og frukt være en del av alle dagens måltider. Spiser du 5 måltider til dagen og inkluderer da gjennomsnittlig 100 gram til hvert måltid, ja så er du i mål.

  • En porsjon tilsvarer 100 gram, og det kan feks være en salatbolle, en gulrot eller en middels stor frukt.

  • Du kan ha både rå, kokte, hermetiske, fryste og varmebehandlede.

  • Et glass fruktjuice inngår som endel av 5 om dagen, men de inneholder noe høyere energiinnhold og noe mindre fiber og vitaminer enn selve frukten, så med måte. I forhold til risiko for overvekt, kan det være hensiktsmessig å velge frukt fremfor juice. Og er man tørst er uansett vann den beste tørstedrikken.

  • Om man bør kjøpe økologisk, tenker jeg er et personlig valg. Men om man ønsker å tenke på miljøet og dyrevelferd er det et smart valg. De inneholder ikke rester av sprøytemidler, maten har ofte kraftigere smak, og inneholder generelt flere nærings- og smaksstoffer.

Noen konkrete tips:

  • Gjør de synlige – kutt opp i staver og sett de fremme i kjøleskapet. Lett å ta frem til både kveldskosen med dip, i matboksen eller som et mellommåltid i farta.

  • En frukt, knaskegulrøtter, cherrytomater og sukkererter er prfekekt å ha med i veska som et mellommåltid på farta.

  • Drikk grønnsakene ved å lage smoothie/juice. Bruk fantasien og bruk grønnsakene du har tilgjengelig. Kan være rødbete, grønnkål, spinat, gulrøtter.

  • Lag grønnsaksmos/pureer – fin erstatning til poteter/pasta/ris. Kok grønnsakene, tilsett litt ekte smør, litt lett matfløte og krydder og ha i blender eller mos med stavmikser. Eksempler kan være søtpotetmos, blomkålpurè, brokkoli- og ertemos.

  • Erstatt spaghetti med squashspaghetti og ris med blomkålris.

  • Lag innbydende og smakfulle grønnsaksretter – lag en god wok, salat, supper som for eksempel tomatsuppe, blomkålsuppe, grønnsakssuppe, taco med masse grønnsaker.

  • Raspet gulrøtter kan du tilsette i både havregrøten, pannekakerøra eller kjøttsausen.

  • Lag omelett og fyll opp med favorittgrønnsakene. Lag den gjerne dagen i forveien og ha med i matpakka.

  • Fyll opp knekkebrødet eller brødskiva med grønt. Salatblad, agurk, tomat, paprika. I tillegg til at det metter mer, ser det også mer innbydende ut.

En grønn og frisk smoothie med spinat, eple, ingefær og sitron.

En grønn og frisk smoothie med spinat, eple, ingefær og sitron.

Håper dette gav deg litt inspirasjon til å huske å inkludere mer grønnsaker i hverdagen!

Hilsen Hege:)

Ønsker du hjelp til å nå dine mål, hjelper jeg deg gjerne med en kostholdsplan tilpasset deg og dine behov og mål.
Ta kontakt på post@hegehushovd.no for mer informasjon eller for en uforpliktende prat.

Følg meg gjerne på Instagram @hegehushovdno, eller på min Facebookside Hege Hushovd - sunn endring  for inspirasjon til en sunnere livsstil.