Barn i dag får generelt i seg for mye matvarer som inneholder sukker og ugunstig fett. Dette kan få følger for vekst og utvikling, og øke faren for livsstilssykdommer senere i livet.
Det å legge til rette for en sunn hverdag for barna kan være en utfordring. De er bestemte og det er ikke alltid vi har kontroll på hva de putter i seg. Og der har faktisk vi voksne et ansvar overfor våre barn, å sørge for at de får en sunn hverdag, både når det gjelder kosthold, men også aktivitet.
Mine tips for å gi barna en sunn hverdag:
For det første, lær barna forskjell på hverdag og fest. All mat har sin plass i et sunt kosthold, men det er hvor mye og hvor ofte den spises som teller. Lær dem at noe mat tilhører hverdagen, som grovt brød, grove kornprodukter, frukt, grønnsaker, meieriprodukter, kjøtt og fisk. Og noe mat tilhører lørdag, bursdager og andre spesielle anledninger som godteri, chips, kaker, is og brus.
Ikke ha søtsaker og lignende lett tilgjengelig i hus.
Ha sunnere alternativer tilgjengelig, og lær dem at det er det de skal ha når de kommer hjem fra skolen. Grov brødskive, yoghurt uten for mye sukker, oppkuttede grønnsaker, frukt, havregryn.
Lag matpakke med grovt brød, og legg ved oppkuttede grønnsaker og frukt de liker.
Inkluder alltid noe grønnsaker til middag slik at det blir en vane. Spør de gjerne selv hva de liker av grønnsaker og server det. Kan ofte da være lettere å spise når de har fått være med å bestemme det selv, fremfor å bare få det servert og fortalt det må spises.
Lag gjerne pannekake, pizza, lasagne og andre gode middager midt i uka, men velg da grovere alternativer. De ”usunne” variantene tilhører helga.
Lær de at vann er tørstedrikken. Det er det som serveres under middagen, når de er tørste og under trening. Begrens inntak av brus, saft, juice og andre søte drikker. Ha alltid en mugge med vann tilgjengelig, og frisk det gjerne opp med sitron- og agurkskiver.
Server fisk, og lær barna å like fisk. Mange barn har nok bare bestemt seg for at fisk liker de ikke. Server med tilbehør du vet de liker, og lag for eksempel gratenger med ost på toppen, det liker de fleste barn.
Unngå for mye fritert og ferdigmat. Husk at det er mye en kan lage som er både rent og naturlig, og allikevel går raskt.
Snakk gjerne om viktigheten av et sunt kosthold med barna. Mange er nok redde for å snakke for mye om hva som er sunt i redsel for at det skal få feil fokus. Barna har ikke vondt av å lære seg hva som er sunt og viktigheten av å spise sunt, det kommer helt an på hvordan det blir lagt frem. Forklar barna at det å spise sunt er viktig for konsentrasjonen, de vil prestere bedre på skolen, og ha mer energi under aktivitetene de går på. Ønsker de å bli en god fotballspiller eller danser, ja så er det viktig at kroppen får de næringsstoffene den trenger for å prestere bra.
Få inn gode rutiner på regelmessige og varierte måltider slik at de får dekket behovet av de ulike næringsstoffene.
Vær også med å bidra til fysisk aktivitet fra de er små. Vær med og lek med de og ta de med på turer i naturen.
Bidra til at barna får gå eller sykle til skolen og aktiviteter. Følg gjerne med om de er for små til å gå selv.
Vær engasjert i aktiviteter de ønsker å være med på.
Barn er ofte aktive av natur, så la de utfolde seg.
Gi barna ros og oppmuntring og ikke still for store krav.
Inkluder de i valg av mat og aktivitet. De sine egne bestemmelser er ofte lettere å få gjennomført.
Nå står høstferien for tur, noe som også er en typisk tid for turer utendørs. Barna kan være som oss voksne, at det av og til kan være litt tiltak å komme seg på tur eller på trening. Men når vi først har kommet i gang, så er det veldig godt. Sånn er det med barn også. Men barn klarer det ikke alltid selv, vi voksne må bidra og hjelpe, oppmuntre og motivere. Ha noe godt i sekken, lag en form for konkurranse eller leker underveis, slik at noe skjer og de får tankene over på noe annet enn at de bare er på tur. Da blir det fort mye gøyere.
Ha en god og sporty høstferie:)
-Hege-