Sunnere pepperkaker med innbakt karamell
Selvom Desember er en måned en skal kose seg med både god mat og julebakst, er det mange som også ønsker å ha en litt sunnere variant tilgjengelig.
Og da kan jeg anbefale denne sorten på det sterkeste. Pepperkake OG karamell i samme bit er i hvertfall i mine øyne den perfekte kombo.
Karamell:
- 1 boks vikingmelk (evt. fløte)
- 0,2 dl sukrin gold
- 2 ss fibersirup gold
- 1 ts vaniljepulver (kan sløyfes)
Ha alle ingrediensene i en kjele og kok opp under omrøring. Når karamellen er blitt mørk og seig er den ferdig. Tar ca. 40 minutter.
Hell blandingen i en boks med med bakepapir og avkjøl i minst 3 timer.
Pepperkakedeig:
- 2 egg
- 60 g smør
- 50 g sukrin gold
- 0,2 dl fibersirup gold
- 1 dl havremel
- 2 dl mandelmel
- 0,5 dl hvetemel (evt speltmel)
- 2 ts kanel
- 1 ts natron
- 1 ts kardemomme
- 1 ts ingefær
- 1,5 ts nellik
- 0,5 ts salt
Smelt smøret og bland inn sukrin og sirup. Ha i egg og resten av ingrediensene, og elt godt. Tilsett evt mer mel om det trengs. Sett kaldt i minimum en time.
Når karamellen er avkjølt, deler du karamellen i små biter.
Lag en pølse av pepperkakedeigen og del i små biter (ca. 2 cm). Rull som kule, legg i en karamellbit og klem igjen med deigen slik at karamellen er dekket.
Legg på et brett med bakepapir og stek i ovnen på 180 grader i ca. 10 min.
Kos deg med de beste julekakene med god samvittighet i julen:)