Er du av de som ønsker å endre dine kostholdsvaner, men vet ikke hvor du skal begynne? Det virker så vanskelig og en tror en må gi opp så mye. En må faktisk ikke det. Små endringer i det daglige kan faktisk gi ganske store resultater.
Her gir jeg deg 7 tips til hvordan du kan endre livsstilen din og oppnå varige resultater med kun små endringer.
1. Tenk små endringer, ikke diett
Ikke gå i fellen og start på en streng diett for å få raske resultater. Dette går kun for en periode, ikke i det lange løp, og resultatet blir som regel at en ender tilbake til utgangspunktet. Tenk små sunne endringer som du faktisk kan leve med over tid. Du skal ta vare på kostholdet ditt, bare gjøre det litt sunnere. Det viktige er å tenke på hva man putter i og hvor mye.
2. Erstatt usunne matvarer med sunnere alternativer
Pizza, hamburgere og taco kan du fortsatt ha, men det kan gjøres litt sunnere. For eksempel ved å bytte ut kjøttdeig med karbonadedeig, pizzabunn med fint mel kan byttes med grovt mel, tortillalefser av hvete med fullkornsvarianter. Rømme kan erstattes med mager kesam som inneholder mer protein og mindre fett. Vanlig ost kan erstattes med lettere type, og man kan velge usaltede nøtter fremfor chips, og mørk sjokolade 70% fremfor vanlig sjokolade.
Så man trenger ikke kutte ut gode måltider og kos, bare velge litt annerledes.
3. Fjern hverdagskosen
Det er vel kanskje det mest effektive man kan gjøre. Dropp søte bakervarer, sjokolade og brus i hverdagen, og mye er gjort. I tillegg får du kosen tilbake når du først skal kose deg.
4. Spis mer grønnsaker
Dette kan være en enkel endring med positivt utfall. Det metter og bidrar med mye vitaminer og mineraler, i tillegg til lite kalorier. Tenk at grønnsaker skal være hovedkilden til karbohydrater, så fyll tallerken opp med det du liker av grønnsaker. Lag for eksempel pureer/moser av blomkål, brokkoli, søtpotet, og kutt opp grønnsaker opp i staver og ha til lunsjen, som mellommåltid eller til kvelden.
5. Drikk vann
Vann inneholder ikke kalorier, det renser kroppen og gir en metthetsfølelse. Spiser du ganske mye til måltidene, kan det være lurt å drikke et glass vann før du begynner å spise.
Man kan tenke at å drikke lettbrus ikke gjør noe for det inneholder jo ikke kalorier, men det kan alikevel være en ide å bytte ut dette med vann da det ofte kan føre til et ekstra søtbehov. Så vann er absolutt det beste alternativet når det kommer til drikke.
6. Øk hverdagsaktiviteten
Mange sliter med å prioritere treningen i en hektisk hverdag, eller er av de som ikke klarer tanken på å trene i det hele tatt. Men husk at en må faktisk ikke svette seg i hjel på et treningssenter eller løpe 1 mil for å oppnå resultater. Hver minste lille bevegelse en gjør er med på å øke energiforbruket og det kan ha stor betydning over tid.
Dersom du har en stillesittende jobb, reis deg flere ganger i løpet av dagen. Ta trappene fremfor heisen eller rulletrappa. Gjør husarbeid. Ikke tenk på hvor kjedelig det er, tenk heller på at det faktisk er bra for kroppen og helsa di. Ta sykkelen eller gå til jobb, og gjør aktiviteter med barna.
Faktisk så kan små anstrengelser øke energiforbuket med 100 kcal i løpet av en dag, som i løpet av et år utgjør 36 500 kcal, noe som faktisk tilsvarer fem kilo kroppsfett.
Så ikke undervurder hverdagsmosjonen!
7. Ikke la helga ødelegge
Det er veldig vanlig at vi klarer å være flinke fra mandag til fredag da vi er i faste rutiner med jobb, skole, trening, måltider osv. Men så kommer helga, vi skal slappe av og kose oss og de gode rutinene sklir ut. Mange skjønner ikke helt hvorfor de ikke går ned i vekt for de er jo generelt så flinke. Men så glemmer man litt helgekosen, at den faktisk kan være med å ødelegge for det en har opparbeidet tidligere i uka. Ja man skal kose seg litt, vi er da mennesker, men har man et mål, kan det være lurt å tenke litt over hva og hvor mye man putter i seg, også i helgene.